Muutto Tuusulasta Myllykoskelle vuonna 2017 ei ollut ihan ongelmaton, Tarja Tornaeus muistelee. Hänellä oli miehensä Göranin kanssa suuria suunnitelmia oman toiminnan kehittämiseksi.

Kaikki ei mennyt ihan putkeen ja uudet suunnitelmat oli tehtävä pikavauhtia. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin – nyt Reuna-kustantamo toimii Myllykoskella Wanhan Rautakaupan eli entisen Myllykosken Rauta Oy:n tiloissa. Sen yhteyteen perustettiin kivijalkakauppa sekä mm. taidegalleria. On yhteisöllinen tapaamiskahvila, omat kirjamessut, kirjailijatapaamisia, taiteilijatapaamisia…ideoille ei loppua näy.

reuna2.jpg

Tarja Tornaeus syntyi ja asui Myllykoskella 18-vuotiaaksi. Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan muualle, kun Kouvolassa ei ollut jatko-opiskelumahdollisuuksia. Oma viestintätoimisto piti Tarjan pääkaupunkiseudulla kiireisenä parikymmentä vuotta. Kun työt alkoivat siirtyä yhä enemmän kirjojen tekemisen suuntaan ja omiakin kirjoja oli tullut tehtyä 15 kappaletta, syntyi ajatus oman kustantamon perustamisesta.

-Kustantaminen oli ainoa asia, jota en ollut kirja-alalla vielä tehnyt, joten valinta oli helppo, myhäilee Tarja Tornaeus. Kustantaja etsii ihmisille uutta, kiinnostavaa luettavaa ja sitä Kustantamo Reunalla on tarjolla. Paikkakunnan historiaa, runoja, lastenkirjoja, äänikirjoja – Tarja Tornaeuksen kustantajan nenä on nuuhkinut ahkerasti ja löytänyt aarteita.

reuna7.jpg

Reunan kirjakaupan erikoisuus on kirjakauppakissa Nappi, ilmapiirijohtaja.

Aika menee pitkälti hallinnollisissa töissä ja aikaa tarinoiden lukemiseen ja tekstien muokkaukseen ei juurikaan jää. Niinpä Tarja Tornaeus vie ”työt” myös lomille ja lukee paljon myös mökillä. Yhteistyötä paikkakunnan taiteilijoiden kanssa on tehty muun muassa lasten kirjojen kuvituksissa. Anjalankosken Taideseuran Sissi Ramstedtin kuvitus kirjailija Juha Mäntylän tekstiin kirjassa ”Kuka tahansa osaa lentää” on kuvien ja tekstien mystinen vuoropuhelu. Yhteistyö taiteilijoiden ja taideseuran kanssa

reuna3.jpg

Reunan avajaisia vietetettiin vuonna 2017. Kuvassa vas. Tarja Tornaeus, Isä Mitro ja Göran Tornaeus.

Anjalankosken Taideseuran kanssa Tarja Tornaeus on viritellyt erilaisia yhteistyömuotoja, mutta projekteja ei olla oikein saatu toteutettua.

Taideseuroilla on pienet resurssit ja vähän aktiivisia toimijoita, joten Reuna on toteuttanut erilaisia projekteja yksittäisten taideseuraan kuuluvien taiteilijoiden kanssa.

-Yhteistyön hyödyt eivät aina näy heti ja suoraan esimerkiksi palkkioina, vaan näkyvyyden tuomina uusina mahdollisuuksina, kontakteina ja projekteina. Tällaisesta yhteistyöstä seuraa aina molemmille jotain hyvää, Tarja Tornaeus kiteyttää.

reuna1.jpg

Kirsti Ijäksen näyttelyn avajaiset galleriassa vuonna 2019.

Reunan myötä Myllykoskella, on alkanut korostua eri taidemuotojen välinen yhteistyö. Kirjoihin on yhdistetty musiikkia, kuvataiteita, käsitöitä, näyttämötaidetta… tästä monikulttuurisuudesta odotetaan uusia avauksia.

-Heti ensimmäisenä kesänä järjestimme Lukkarin Makkaran kanssa hauskan ”Pokkarin ja makkaran päivän”: osta pokkari, saat grillimakkaran. Yhteistyö lähti kunnolla vauhtiin viime kesän kirjamessujen myötä.

Yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa tehtiin LIBRI2019 -kirjamessuilla. Yksi yhteistyökumppani oli jo yli 25 vuotta tervantuoksuisia puuveneretkiä järjestänyt KymiSun. Lähdöt tapahtuivat Myllykoskelta ja retki vei KymiSunin Jokituville Kouvolan Alakylään, missä nautittiin nokipannukahvit. Matkalla mennen tulle kirjailijat kertoivat työstään ja vastailivat kysymyksiin.

hentunen.jpg

Yksi vieraista oli Yleisradion Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Yrittäjän rooli ja seudun kehittäminen

Tarja Tornaeus valittiin vuonna 2020 Anjalankosken Yrittäjät ry:n puheenjohtajaksi.

-Olen ollut iloisesti yllättynyt, miten antoisaa kuuden naisen porukassa on ideoida jotain uutta paikkakunnalle. Kuntatalous on nyt tiukilla, mutta paikallisia hankintoja voi aina lisätä, Tornaeus toteaa.

Esimerkkinä voi antaa seuraavan: Kirjakauppa-alalla viranomainen saattaa tilata kirjan Veturin Suomalaisesta, joka tilaa sen kirjatukusta, joka tilaa sen Reunalta. Kirja matkustaa Myllykoskelta Hyvinkäälle ja sieltä Kouvolaan. Helpommaksi ja halvemmaksi olisi tullut tilata paikallisesta kustantamosta suoraan, ja paikkakunnalle olisi jäänyt enemmän rahaa – nyt se valui logistiikkaketjuun.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Korona-pandemian myötä tapahtumat katosivat, tilavuokraus loppui ja kahvila on kiinni.

-Onneksi meillä on niin monta toimialaa, että oli vara valita se, johon korona vaikuttaa vähiten eli kustannustoiminta, Tarja Tornaeus huokaa.

Suunnitelmia on pää täynnä tulevaisuuden varalle. Kesäksi suunniteltu KymiKantri siirtyy ainakin syksyyn, kesällä 2021 on jälleen KymiLibri, galleriatoiminta jatkuu heti kun rajoitukset antavat siihen mahdollisuuden. Verkkokauppa työllistää tavallista enemmän, joten varsinkin maanantait ovat kiireisiä – silloin pakkaillaan ihmisten viikonloppuna tilaamia kirjoja.

reuna6.jpg

Kesällä Tornaeukset nauttivat lomasta ja lämmöstä. Uusi elämä alkaa syksyllä virkistävän ja rentouttavan kesän jälkeen. Marraskuussa on kirjamessut Tampereelle. Tämän pitemmälle eivät suunnitelmani ylety - vielä!

-Taustalla oli tavoite tehdä vielä ennen eläkkeelle jäämistä jotain vanhan kotiseudun eteen. Haluan katsella kiikkutuolissa nykyistä virkeämpää kylämaisemaa! Sitä paitsi innovaatioiden parissa on mielekästä touhuta, ei pääse leipääntymään. Olen vanha vasta sitten kun en halua oppia mitään uutta, Tarja Tornaeus kiteyttää.

*Teksti Ulla Maria Hoikkala

Kuvat @ Kustantamo Reuna ja Ulla Maria Hoikkala*

Julkaistu: 12.5.2020