Luonto on aina ollut tärkeä osa elämääni, mutta en aina ole ymmärtänyt sen merkitystä vaan se on kehittynyt vähitellen. Vaikka asun kaupungin keskustassa tällä hetkellä, luonto on keino päästä irti arjesta, joten yritän löytää luonnossa liikkumiselle aikaa mahdollisimman usein.

Aiemmin pidin luontoa itsestään selvyytenä, enkä osannut arvostaa Suomen monipuolista luontoa. Asuin lapsena rauhallisessa ja aika pienessä kaupungissa, josta luontoon oli helppoa päästä. Muutin kuitenkin opiskelemaan lukioon Tampereen keskustaan, ja luonnon merkitys alkoi silloin kasvamaan. Uusi ympäristö oli huomattavasti kiireisempi kuin missä olin kasvanut, joten luonto oli pakokeino kaupungin melusta ja kiireestä.

Nyt varsinkin korkeakouluopiskelijana luonnon merkitys on todella suuri. Tykkään käydä luonnossa lenkeillä, ja ihastella Suomen luonnon monipuolisuutta kaikkina vuodenaikoina. Jokainen vuodenaika on mielestäni kaunis ja inspiroiva, yksi lempi vuodenajoistani on syksy, sillä luonto on todella kaunis silloin ja ilma on vielä lämmin. Nautin myös kesästä paljon, vaikka se onkin Suomessa valitettavan lyhyt. Pidän siitä, että luontomme tarjoaa niin paljon erilaisia kokemuksia eri vuodenaikoina.

Arkeni on yleensä aika kiireistä, joten haen luonnosta rauhaa. Se on auttanut ymmärtämään enemmän hyvinvoinnistani ja stressin hallinnasta kiireisen arjen keskellä. Se auttaa parantamaan mielialaa, ja tuo tasapainoa opiskelulle. Vietettyäni aikaa luonnossa, mieleni on lähes aina kevyempi ja ajatukseni ovat selkeämpiä.

Kesäisin meillä on tapana äitini kanssa käydä eri kansallispuistoissa. Viimeisin, jossa kävimme, oli Repoveden kansallispuisto, johon myös KymiSun tarjoaa retkiä. Ainakin kesällä Repoveden kansallispuisto oli ihana paikka rentoutua luonnossa ja ihailla Suomen luontomaisemaa. Juuri Repoveden kansallispuiston luontoreitillä sain sähköpostin, jossa sain tiedon, että pääsin Tampereen ammattikorkeakouluun opiskelemaan tämänhetkistä tutkintoani. Repovesi on senkin takia jäänyt vahvasti mieleeni.

Luonnossa liikkuminen auttaa myös ymmärtämään kuinka tärkeää sen suojelu on. Yksi tärkeimmistä arvoistani onkin luonto ja sen suojeleminen. Haluan varmistaa, että luonto pysyy tällaisena myös tulevaisuudessa, joten haluan tehdä oman osani sen varmistamiseksi.

Luonto muistuttaa siitä, kuinka pieni osa loppujen lopuksi olemme suuremmassa kokonaisuudessa. Se auttaa asioihin suhtautumisessa ja niiden asettamisessa oikeisiin mittasuhteisiin. Tämän takia haluan pitää luonnostamme huolta, ja koen, että se on jokaisen meidän vastuullamme. Luonto on tärkeä osa elämääni sekä suuri inspiraation lähde.

Kirjoittanut Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelija Matilda Östring

processed-0607754A-22D9-43D5-87CD-AD9A5547AC4F-A57295DE-BEF0-4848-9AA7-D6F72BCAB4EB.jpeg